Geri Dön

Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız ve diş sağlığı diş, diş eti, dil ve ağzın diğer kısımlarının sağlık durumunu kapsamaktadır. Bu durum yalnızca ağız ve dişlerin değil, genel sağlığın da önemli bir parçasıdır. Diş ve ağzın sağlık durumu genel sağlıkla doğrudan ilişkilidir. Örneğin, periodontal hastalıklar kalp hastalığı riskini artırabilir. Ağız sağlığı, beslenme, konuşma ve sosyal etkileşim gibi temel fonksiyonlarda kritik bir role sahiptir.

Ağız ve diş sağlığı için öncelikle temizlik ve bakım uygulamalarının düzenli şekilde yapılması gerekir. Bunun yanı sıra beslenme, genetik faktörler, diş hekimi ziyaretlerinin sıklığı da bu sağlığı etkileyebilmektedir. Tüm gereklilikler yerine getirilse dahi, pek çok nedene bağlı olarak dişlerde çürükler, diş kayıpları vb. oluşabilir. Bununla birlikte diş renklenmeleri, diş eti problemleri gibi pek çok sorun ortaya çıkabilir. Ağız ve dişlerin sağlıklı olabilmesi için diş hekimi ile koordine çalışma gereklidir.

Ağız ve Diş Sağlığı Nedir?

Genel olarak diş hekimliği terimi olan ağız diş sağlığı; ağzın tüm bölümlerinin sağlıklı olması durumu olarak tanımlanabilir. Bu noktada dişler, damak, diş eti tükürük bezleri ve çene kemikleri bu alandaki uygulamalarla tedavi edilmektedir. Ağız sağlığının bozulması, ağız ve diş problemlerinin yanı sıra beraberinde pek çok başka soruna yol açar. Sağlıklı diş ve ağzın sağlayacağı faydalar şunlardır;

Beslenme: Sağlıklı dişler ve diş etleri, doğru beslenme için gerekli olan besinlerin doğru bir şekilde çiğnenmesini ve sindirilmesini sağlar.

Konuşma: Dişler, doğru sesleri üretmek için dudaklar, dil ve yanaklarla birlikte çalışır. Eksik ya da hasarlı dişler konuşma zorluklarına neden olabilir.

Estetik: Sağlıklı dişler ve estetik bir gülümseme, özsaygıyı artırabilir ve sosyal etkileşimleri olumlu yönde etkileyebilmektedir.

Genel Sağlık: Ağız sağlığı, genel sağlıkla doğrudan ilişkilidir. Örneğin, diş eti hastalıkları kalp hastalığı, diyabet ve bazı kronik hastalıklarla ilişkilendirilmiştir.

Ağız ve Diş Sağlığı

Özellikle dişlerdeki sorunlar hem vücut sağlığı hem de ağız içindeki diğer bölümlerin sağlığı açısından kritik öneme sahiptir. Bu alandaki sorunların tedavisi için özel olarak eğitilen diş hekimleri tedavi yetkisine sahiptir. Bu hekimler diş sağlığı merkezi ya da diğer hastanelerde, muayenehane ve polikliniklerde tedavi ve koruma uygulamaları yapmaktadır.

Diş ve Ağız Sağlığı Merkezi

Bu alandaki tedavilerin tümünü kapsayacak teknik donanıma ve sağlık personeline sahip pek çok ağız diş sağlığı merkezi bulunmaktadır. Bu kurumlar özel olabilir, bununla birlikte devlet tarafından kurulmuş ağız ve diş hastanesi sayısı da oldukça fazladır.

Ağız ve diş sağlığı hastanesi doktorları diş hekimliği üzerine eğitim almış kişilerdir. İsteğe bağlı olarak eğitime alt bir alanda devam edilebilir ve daha spesifik uzmanlık ünvanları alınabilir. Ağız diş sağlığı ne iş yapar? Diş hekimlerinin dışında, bu alandaki tedavilere yardımcı olacak kişilerin yetişmesi için bu isimle bölümler açılmıştır. Tedavi malzemelerinin ve hastanın hazırlık sürecinde bu kişiler yer alır.

Ağız ve dişlerin sağlıklı kalması için kişinin kendisi tarafından yapılabilecekler şu şekildedir;

  • Günde en az iki kez dişleri fırçalamak,
  • Düzenli şekilde diş ipi kullanmak,
  • Diş hekimi ziyareti rutini oluşturmak,
  • Şekerli ve gazlı içeceklerden kaçınmak,
  • Sigara vb. ürünlerden uzak durmak.

Her hâlükârda, kişilerin ağız ve dişlerinde sağlık sorunları oluşması mümkündür. Bu durumda bir diş hekimine başvurmak gerekir. Zira ilerleyen problemler diğer dişlere ve ağıza yayılarak başka sorunların doğmasına neden olabilir.

Ağız ve Diş Sağlığı
Gala Clinic
Gala Clinic
https://www.galaclinic.com

This website stores cookies on your computer.